Endüstriyel lastikler denince akla bir çok ebat ve büyüklükte,çeşitli koşul ve şartlarda çalışan iş makinaları,yükleyiciler ve taşıma araçları gelmektedir. Bu araçların dünya yapında en yaygın olarak kullanılanlarından biri de Forklift lastikleridir. Bu grup üretimden sonra paketleme ve sevkiyatın en önemli parçalarından biridir. Dünya üzerinde bir çok Forklift üreticisi bulunmakta ve hergeçen yıl pazar daha çok büyümektedir. Ülkemizde de sektörlerimiz büyümeye devam ederkende forklift satışlarıda gün geçtikçe artmaktadır. Ancak en önemli konulardan biriside forklift sayısı artarken Tonajlarına, forklift çeşitleri, çalışma saati ve çalışma şartlarına göre lastik seçimleride önem kazanmaktadır. Doğru lastik seçilmediği taktirde forklift kullanıcıları zaman ve ömür bazında kayıplar yaşamaktadır. Bu sorunlarla ilgili başlıca sorunlardan sizlere bahsetmek isteriz.

1.Havalı Lastik Seçimİ

Lastik endüstrisinin en önemli yapı taşlarından biri olan havalı lastikler dünya çalında dizel ve benzinli forklift gurubunun hemen hemen hepsinde kullanılmaktadır. Bu gurup içinde bezli ve radyal olarak iki guruba ayrılmaktadır. Bezli lastikler havalı lastiklere göre daha düşük maliyetli ve daha az çalışma saatlerine sahiplerdir. Radyal lastikler ise daha uzun çalışma saatlerine sahip ve daha dayanlıklı lastiklerdir. Ancak üretim maliyetleride bezli lastiklere oranlar daha fazladır. Genel olarak bezli lastik kullanılsada sektörel farklılıklardan kaynaklı radyal lastiklerde tercih edilmektedir. Çalışılan arazide çivi, kıymık vb. malzemelerin batması sonuçu lastik patlamalarında bezli lastik tamir süresi radyal lastik tamir süresine oranla daha uzun ve maliyetli olabilmektedir. Bezli lastik kullanımın en yaygın olduğu alanlardan biride bozuk yapılı arazilerde cam içecek v.b ürün gurubu taşıyan forklift sahiplerini oluşturmaktadır. Dolgu forklfit gurubunda bozuk arazilerde daha fazla lastik nedeni ile zıplama hareketi gerçekleşmesinden kaynaklı içecek veya kimyasal ürün taşıyan forklift sahipleri bezli ve radyal lastik guruplarını tercih etmeli ve uzman kişilerden zemin incelemesi yapıldıktan sonra lastik temini sağlamalıdır.

2.Dolgu Lastik Seçimİ

Dolgu lastik hayatımıza elektirikli forklift gurupları ile girmekle beraber işletme maliyetlerini düşürmek, daha uzun ömür, uzun çalışma saatleri ve işin devamlılığını sağlamak amacı ile tercih edilmektedir. Dolgu forklift lastikleri ağır yüklerde sorunsuz çalışmak ve her zemin şartında kullanıcının en iyi performansı alması amaçlanmıştır. Ortalama bir havalı lastik 1000 saat çalışma performansı ile tükenirken dolgu lastik tercih edildiğinde 3500 saatlere kadar özür sağlanmaktadır.  Sürekli yükleme yapılan fabrika ve iş yerlerinin vazgeçilmezi konumuna gelmiştir. Sahasında Çivi, civata, demir parçaları v.b. maddeler bulunan endüstrilerde patlama ve yarılma gibi işi aksatıcı unsurları ortadan kaldırmakta ve kesintisiz olarak işe devam etmeyi amaçlamaktadır. Maliyet olarak havalı lastiklere oranla daha yüksek olsada uzun ömürü ve çalışma saat performansı ile maliyeti havalı lastiklerden daha iyi bir noktaya getirmektedir. Özellikle elektirikli forkliftler için üretilen anti static dolgu lastikler kullanılmalıdır. Epoksi zemine sahip alanlar için gri/sarı lastikler zeminin kjrlenmeden devam etmesini sağlamak için çok önem arz etmektedir. Fabrika ve arazilerdeki zemin yapısına ve çalışma şartlarına göre uzman kişlerce doğru lastik tavsiyesi alınmalı ve akabinde değişimleri yapılmalıdır.

3.Montaj Hizmeti

Forklift lastiklerinde herbir lastiğe özgü montaj biçimleri bulunmaktadır. Bu montaj kurallarına uyulmadığı taktirde forklift te ve lastikte belli başlı deformasyonlar oluşabilmektedir. Havalı lastiklerde sekmanların sağlıklı takılması hayati önem arz etmektedir. Yapılabilecek ustalık yanlışında hem maddi hemde insan sağlığını tehtit edebilecek durumlar ortaya çıkabilmektedir. Dolgu lastiklerde ise press yenerek takılmak sureti ile değişimi yapılmaktadır. Bu değişimi uzaman kişler yapmadığı taktirde jantta lastiğin donmesi, press esnasında lastiğin sekman bölümlerinin hasar alması ve akabinde lastiğin kısa bir surede aşınması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için işin uzamanı kişlerce lastik değişimleri yapılması gerekmektedir.

4.Garanti Şartları

Üretilen her lastiğin satışından itibaren 2 yıl garanti kapması bulunmaktadır. Doğru lastik seçilmediği taktirde kullanıcılar fabrika kaynaklı sandığı belli başlı problemler ile karşılaşabilmektedir. Elbette üretim teknolojisinde bazı aksaklıklar yaşanıp problemli lastiklerde üretilsede, şikayetlerin %90 oranında kullanıcıların kullanım ve yanlış lastik tercihlerinden kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Batı Lastik A.Ş olarak 2004 yılından itibaren Solideal(Camso) lastikleri ile çıkmış olduğumuz yolculuğumuzda Continental Forklift ve Endüstriyel lastiklerinide aramıza katarak geçirdiğimiz 20 yıl içinde sektörümüzün öncüsü ve güveni olmayı başarmış bulunmaktayız. Uzman satış kadromuz, alanında uzman montaj ekibimiz ve yerinde dolgu lastik değişim servisimiz ile ege bölgesinde tüm şirketlerin çözüm ortağı olamaya devam etmekteyiz.  Doğru tercih için bizimle iletişime geçmenizi bekliyoruz.

paylaş

Diğer Yazılar

3,0 Puan ( 1 kişi puan verdi)

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

16.02.2024 Batı Lastik

Yorum Yapın

Ad Soyad *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu
Loading
Online Alışveriş